Wykonanie
10:38 Jedz Taniej 1 Comments
W ostatnim czasie na naszym blogu pojawiają się różne cuda. Są desery,
ciasteczka, co jakiś czas pojawia się ranking piw (niebawem wprowadzimy dział
wódek). W tym całym gąszczu jakby zanikła nieco stara, dobra - polska kuchnia. Tym bardziej ucieszyłem się, gdy na mailu odnalazłem przepis Oli, która dziś przedstawia swoją propozycję skonstruowania bardzo smacznej galarety.Potrzebujemy:Porcja rosołowa
włoszczyznyNóżka z
kurczakaGroszek w puszce
JajkoMarchewkaŻelatyna bezsmakowa
Pietruszka dla dekoracji
Przyprawy (
sól,
pieprz)
OcetGotujemy rosół (opisany tutaj pod hasłem "Przygotowanie" - po prostu nie dodajemy
buraków). Gdy nasz
wywar będzie już gotowy - wybieramy z niego
marchewkę i nóżkę z
kurczaka i dzielimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy je do naczynia do (np. miski). Dodajemy
gorszek i gotowane
jajko, a do tego nieco
pietruszki. Gorący rosół rozrabiamy z żelazną zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Całość zalewamy i studzimy. Można podawać z
octem.Smacznego ;)