Wykonanie
11:28 Jedz Taniej 5 Comments
Zapasy w trakcie sesji zostały doszczętnie wyczerpane. Moja część lodówki została kompletnie opróżniona. Miałem dwa wyjścia - albo wracam do domu, gdzie kochana mama znów narobi mi kilogramy pysznego jedzenia, albo
będę musiał porządnie zacisnąć pasa. Oczywiście wybrałem punkt pierwszy. Mój obiad po powrocie został błyskawicznie skonsumowany. Żeby jednak gul Wam za bardzo nie skoczył, nie pochwalę się co jadłem :)Dzisiaj przekażę Wam propozycję mojej mamy na szybki i bardzo smaczny żurek. Jego przygotowanie to kwestia kilku minut ( plus gotowanie ). Jeśli zatem nie macie sił na tworzenie czegoś bardziej wymagającego, żurek jest dla Was propozycją idealną.Potrzebujemy:- 3
jajka- 1 długa
kiełbasa- 1 duża
cebula- 6
ziemniaków- 1 butelka
żurku ( 0,5 l )-
sól,
pieprz-
chrzan-
chleb-
pietruszkaPrzygotowanie:Obieramy i kroimy
ziemniaki na małe kawałki. Wrzucamy je do garnka (
wody wlewamy tyle, żeby tylko je przykryło ). Następnie wrzucamy pokrojoną
kiełbasę ( można też podsmażyć trochę
boczku, ale akurat w tym przypadku go nie użyłem. Dieta? Nie, po prostu go nie miałem :) ). Gdy nasze
ziemniaki zmiękną, dolewamy żurek. Następnie wkrajamy ugotowane
jajka, dosypujemy
pietruszkę i przyprawiamy do smaku.W moim domu zawsze praktykowało się dodanie łyżeczki
chrzanu do zupy, już na talerzu. I tak też polecam podawać tę tradycyjną polską potrawę.