Wykonanie
11:03 Jedz Taniej 0 Comments
Potrzebujemy:- 200 g
grzybów suszonych- 1 dużą
cebulę- 1/3
pora- 1/2
śmietany- łyżkę
mąki-
sól,
pieprzPrzygotowanie:Najwięcej zajmie nam przygotowanie
suszonych grzybów. Najpierw musimy je dokładnie umyć, a następnie odstawić do garnka z letnią
wodą na około 15 minut ( przez ten czas
grzyby powinny trochę nasiąknąć ). Następnie
wodę, w której znajdowały się nasze
grzybki przelewamy do innego garnka, uważając jednak, aby z jego dna nie przelał nam się piasek, który mógł się tam zebrać.W tym nowszym garnku zagotowujemy
grzyby, dusząc je w wodzie przez około 30 minut. Następnie
grzyby wyciągamy z
wody i przemywamy je zimną
wodą w durszlaku. (nie wylewamy
wody, w której
grzyby się gotowały ! )Następnie
grzybki kroimy na mniejsze części i wrzucamy je z powrotem do naszego garnka. Teraz zostało nam już tylko podsmażenie
cebulki i
pora na osobnej patelni i ugotowanie
ziemniaków.Gdy
cebula i
por się nieco zarumienią wlewamy je do garnka z
grzybami. Tam pozwalamy im się podusić z
grzybami przez około 15 minut. Jeśli macie nadmiar
wody - możecie nie przykrywać sosu,
woda sama odparuje - jeśli przeciwnie, przykryjcie.Teraz zostało już tylko dodanie
mąki i
śmietany. Wlejcie do kubka trochę
wody, w której gotuje się Wasz sos, do tego dodajcie pół
śmietany i łyżkę
mąki. Mocno to wymieszajcie do maksymalnie jednolitej masy i powoli wlewajcie do sosu, który cały czas mieszacie.To właściwie już wszystko, teraz zostało Wam tylko dopasować "ostrość" potrawy do Waszych kubków
smakowych :)Smacznego,R.Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.