ßßß
Nie kwapią się moi współpracownicy do wrzucania swoich propozycji, więc dziś znów ja Was pomęczę. Podam przepis na danie, które zaspokoi oczekiwania najbardziej wymagających kubków smakowych (o ile nie będą to kubki Magdy Gessler)===========================================================================Potrzebujemy:1. Mięso:- 2 cienkie płaty z szynki - ok. 3zł- ogórek kiszony- 15gr- dwa plastry słoniny- plaster papryki- bułka tarta- pieprz i przyprawa jarzynka2. Mizeria- 1 ogórek- ok. 2zł- 3/4 śmietany 12% - ok. 1,5zł- szczypiorek- ok. 1 zł- 6 główek rzodkiewki- ok. 30gr3. Ziemniaki - ok. 15grKoszt łączny - ok. 7zł=========================================================================Przygotowanie:1. Mięso1) Płaty posypujemy bułką tartą.2) Przyprawiamy je jarzynką i pieprzem3) Kładziemy na to plaster słoniny i plaster ogórka kiszonego4) Zawijamy w rulonik5) Mięso spinamy wykałaczkami (tak, aby nie wypadło ze środka i trzymało się kupy. Będziemy potrzebować 3 wykałaczki - widzimy na zdjęciu)6) Smażymy na wolnym ogniu, z obydwu stron, aż mięso się zarumieni2. Mizeria1) Ścieramy ogórka na tarce2) Wlewamy śmietanę3) Skrajamy szczypiorek i rzodkiewkę4) Dodajemy sól, pieprz i odrobinę octu5) wszystko dokładnie mieszamy6) Odstawiamy do lodówki na 30 minut==========================================================================Domniemam, że nie muszę Wam opowiadać o walorach smakowych, bo już na pierwszy rzut oka każdy z Was je dostrzega. Jeśli potrzebujecie zrobić coś ekskluzywnego na niedzielny obiadek, to jest to opcja wręcz doskonała.Na koniec wrzucę jeszcze zdjęcie, które może nie razi swym urokiem, ale dobrze pokazuje jak wbić wykałaczki.
Smacznego!Rafał