Wykonanie
21:23 Jedz Taniej 4 Comments
Nie kwapią się moi współpracownicy do wrzucania swoich propozycji, więc dziś znów ja Was pomęczę. Podam przepis na danie, które zaspokoi oczekiwania najbardziej wymagających kubków
smakowych (o ile nie będą to
kubki Magdy Gessler)===========================================================================Potrzebujemy:1.
Mięso:- 2 cienkie płaty z
szynki - ok. 3zł-
ogórek kiszony- 15gr- dwa plastry
słoniny- plaster
papryki-
bułka tarta-
pieprz i
przyprawa jarzynka2. Mizeria- 1
ogórek- ok. 2zł- 3/4
śmietany 12% - ok. 1,5zł-
szczypiorek- ok. 1 zł- 6 główek
rzodkiewki- ok. 30gr3.
Ziemniaki - ok. 15grKoszt łączny - ok. 7zł=========================================================================Przygotowanie:1.
Mięso1) Płaty posypujemy
bułką tartą.2) Przyprawiamy je jarzynką i
pieprzem3) Kładziemy na to plaster
słoniny i plaster
ogórka kiszonego4) Zawijamy w rulonik5)
Mięso spinamy wykałaczkami (tak, aby nie wypadło ze środka i trzymało się kupy. Będziemy potrzebować 3 wykałaczki - widzimy na zdjęciu)6) Smażymy na wolnym ogniu, z obydwu stron, aż
mięso się zarumieni2. Mizeria1) Ścieramy
ogórka na tarce2) Wlewamy
śmietanę3) Skrajamy
szczypiorek i
rzodkiewkę4) Dodajemy
sól,
pieprz i odrobinę
octu5) wszystko dokładnie mieszamy6) Odstawiamy do lodówki na 30 minut==========================================================================Domniemam, że nie muszę Wam opowiadać o walorach
smakowych, bo już na pierwszy rzut oka każdy z Was je dostrzega. Jeśli potrzebujecie zrobić coś ekskluzywnego na niedzielny obiadek, to jest to opcja wręcz doskonała.Na koniec wrzucę jeszcze zdjęcie, które może nie
razi swym urokiem, ale dobrze pokazuje jak wbić wykałaczki.
Smacznego!Rafał