ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Taki sernik idealnie sprawdza się, kiedy nie ma się za dużo czasu, bo praktycznie robi się sam. Albo kiedy piekarnik odmawia posłuszeństwa. To chyba jedna z najprostszych wersji. Lubię go nawet z galaretką, chociaż z reguły za nią nie przepadam. Chociaż mamy już jesień, miło jest przenosić się z każdym kawałeczkiem tego ciasta z powrotem do lata i wszystkiego co najbardziej słoneczne, owocowe i ciepłe.
Obiecałam napisać coś jeszcze o grze miejskiej, w której brałyśmy w sobotę udział z Magdą, Kasią i Olą. Zorganizowana była z okazji 9. Europejskiego Dnia Języków przez nasze miasto. Przez całe 5 godzin biegałyśmy po Krakowie razem z innymi drużynami, które razem z nami wcieliły się w firmy cateringowe. Po włosku kupowałyśmy ośmiornice, po niemiecku plasterki kiełbasy, po hiszpańsku pomarańcze bez pestek, a po angielsku pączki :-) Bawiłyśmy się świetnie, spróbowałyśmy dużo dobrych francuskich i hiszpańskich przysmaków, a wracając zahaczyłyśmy też o Podwieczorek na Krupniczej, gdzie zakończyłyśmy nasz dzień pysznym ciastem czekoladowym dziewczyn z babciasto . Stwierdziłyśmy zgodnie, że to było jedno z lepszych jakie do tej pory jadłyśmy :-)
★ Sernik na zimno ★
Składniki:
/na mini tortownicę o średnicy 15 cm/
400-500g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki żelatyny
odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
galaretka owocowa
świeże owoce
biszkopty
Tortownicę szczelnie wyłożyć folią aluminiową, najlepiej dwa razy, żeby mieć pewność, że nic nie wycieknie. Spód wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Ja zwykle rozpuszczam ją dodatkowo w kąpieli wodnej, bo nigdy nie udaje mi się pozbyć wszystkich grudek.Wymieszać żelatynę z serkiem (powinien być w temp. pokojowej). Jeśli podczas mieszania żelatyna zbija się w grudki, włożyć miskę z serkową masą do garnka z gorącą wodą i tam mieszać dalej. Można też przelać masę przez sitko.Wylać serek na biszkopty i przełożyć do lodówki żeby stężał. Na górze położyć owoce. Przygotować galaretkę tak, jak podano na opakowaniu, albo z mniejszej ilości wody, w zależności od tego jak duża jest tortownica, albo jak dużo galaretki chcecie :)
Kiedy galaretka ostygnie i zacznie tężeć (to ważne- nie może być już całkiem płynna, bo inaczej może wylać się dołem) przełożyć ją na górę sernika i odłożyć z powrotem do lodówki, żeby całkowicie stężała.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/09/sernik-na-zimno.html