ßßß Cookit - przepis na Bułeczki miodowo-pomarańczowe

Bułeczki miodowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często goszczą u nas różne drożdżowe bułeczki. Te są naprawdę świetne- z delikatną pomarańczową nutą. Są pyszne na ciepło, ale nam najbardziej smakują kiedy ostygną, bo dopiero wtedy można dokładnie poczuć ten cytrusowy aromat. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie i kolację :--)
Przepis: Kuchnia Ali ; podaję z moimi drobnymi modyfikacjami
Składniki:
/na ok. 13 bułeczek/
3 szkl. mąki
ok. 1 szkl. ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki świeżych drożdży
starta skórka + sok z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki oliwy
+ 1 jajko, rozkłócone (do posmarowania)
Drożdże rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka, łyżką cukru i mąki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, zagnieść elastyczne ciasto, na końcu dodając oliwę. Mleko najlepiej dolewać po trochu- jego ilość zależy też od tego, jak dużo będzie soku z pomarańczy. Gotowe ciasto delikatnie posypać mąką, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formować bułeczki, każdą posmarować na górze jajkiem. Po mniej więcej 15 minutach bułeczki można włożyć do piekarnika, który powinien być nagrzany do 190 °C. Piec ok. 15-20 minut lub do zarumienienia.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/01/bueczki-miodowo-pomaranczowe.html