ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Placek po węgiersku

Od kuchni..Placek po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Nie powinnam oglądać telewizji, ma na mnie zbyt duży wpływ :)Zobaczyłam jak się robi placek po węgiersku i dziś zrobiłam go na obiad. Gulasz wyszedł wyśmienity, idealnie pasuje z plackiem ziemniaczanym i odrobiną kwaśnej śmietany. Inspiracja
Składniki na gulasz
600 g mięsa gulaszowego z indyka
1,1/2 czerwonej papryki
6 dużych pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonej słodkiej papryki
4 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
Mąka pszenna do oprószenia mięsa
olej do smażenia
Śmietana 12%
Placki ziemniaczane
przepis na ciasto tutaj
Wykonanie
Pieczarki i paprykę pokroiłam w kostkę i poddusiłam na oleju na patelni, mięso pokrojone w kostkę obtoczyłam w mące i wrzuciłam do garnka na rozgrzany olej, następnie wrzuciłam pokrojoną w krążki cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podduszone mięso zalałam bulionem, dorzuciłam ziele angielskie, suszoną słodką paprykę i gotowałam ok. 30 minut. Następnie do mięsa w bulionie wrzuciłam podduszoną paprykę z pieczarkami i gotowałam do miękkości wszystkich składników, na koniec dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ciasto na placki wlałam na patelnię, smażyłam do zarumienienia z obu stron. Placek wyłożyłam na talerz i polałam gotowym sosem, przykryłam jedną stroną placka, na górze polałam śmietaną i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2015/01/placek-po-wegiersku.html