Wykonanie
Nie powinnam oglądać telewizji, ma na mnie zbyt duży wpływ :)Zobaczyłam jak się robi placek po węgiersku i dziś zrobiłam go na obiad. Gulasz wyszedł wyśmienity, idealnie pasuje z plackiem ziemniaczanym i odrobiną kwaśnej
śmietany. Inspiracja
Składniki na gulasz600 g
mięsa gulaszowego z
indyka1,1/2
czerwonej papryki6 dużych
pieczarek2
cebule3 ząbki
czosnku500 ml
bulionu drobiowego2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka suszonej
słodkiej papryki4 kulki
ziela angielskiegosól i
pieprzMąka pszenna do oprószenia
mięsaolej do smażenia
Śmietana 12%Placki ziemniaczaneprzepis na ciasto tutajWykonanie
Pieczarki i
paprykę pokroiłam w kostkę i poddusiłam na
oleju na patelni,
mięso pokrojone w kostkę obtoczyłam w
mące i wrzuciłam do garnka na rozgrzany
olej, następnie wrzuciłam pokrojoną w krążki
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Podduszone
mięso zalałam
bulionem, dorzuciłam
ziele angielskie, suszoną
słodką paprykę i gotowałam ok. 30 minut. Następnie do
mięsa w
bulionie wrzuciłam podduszoną
paprykę z
pieczarkami i gotowałam do miękkości wszystkich składników, na koniec dodałam koncentrat i doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem. Ciasto na placki wlałam na patelnię, smażyłam do zarumienienia z obu stron. Placek wyłożyłam na talerz i polałam gotowym sosem, przykryłam jedną stroną placka, na górze polałam
śmietaną i oprószyłam świeżo zmielonym
pieprzem.