Wykonanie
Minął nam już rok blogowania. Przez ten czas poznałam nowe smaki, nauczyłam gotować się wielu potraw, posiłki i desery w mojej kuchni stały się bardziej urozmaicone. Absolutnym
hitem dla mnie, tamtego roku był tort
czekoladowy z nutą
porzeczkową, naleśniki po meksykańsku i kuchnia hiszpańska oraz potrawy dietetyczne . Przede mną nowy rok i kolejne pyszności, które pewnie zafascynują mnie smakiem. A teraz proponuję chwilkę słodkości z
ciasteczkami maślanymi. Inspiracja
Składniki200 g
masła360 g
maki pszennej200 g
cukru pudru1
jajo1
żółtko1
cukier wanilinowyszczypta
soliWykonanieZ podanych składników zagniotłam cisto. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 min do zamrażalki. P tym czasie ciasto wyciągnęłam, kiedy zmiękło rozwałkowałam, wycinałam okrągłe
ciasteczka.
Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 st. na złoty kolor.
Opracowała Edyta