ßßß Cookit - przepis na Od kuchni.. Szaszłyki z kurczakiem, wędzonym boczkiem i warzywami..

Od kuchni.. Szaszłyki z kurczakiem, wędzonym boczkiem i warzywami..

nazwa

Wykonanie

Zaczął się sezon grillowy, wiec przyszedł czas na szaszłyki :) Ja uwielbiam te z kurczakiem, choć jest to mięso, które lubi się wysuszyć to znalazłam na to sposób czyli marynatę..
Składniki
Szaszłyki
połowa piersi z kurczaka
pół papryki czerwonej
3 plastry wędzonego boczku
2 średnie cebule
Marynata
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka musztardy ( ja dodałam dijon bo jest bardziej wyrazista)
3/4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz mielony
Sos musztardowo-keczupowy
2 łyżki musztardy
2 łyżki keczupu
1 łyżka majonezu
Dodatkowo
p atyczki do szaszłyków
p rzyprawa do grilla
Wykonanie
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w ósemki. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą do tego wrzucić mięso i cebulę, wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Paprykę i boczek pokroić w kostkę i można obsypać przyprawą do grilla. Patyczki namoczyć w wodzie - ok. 30min aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Następnie nadziewać składniki na patyczki, najlepiej jeśli kurczak będzie między boczkiem i cebulą, będzie bardziej soczysty.
I na grilla :)
Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości to można szaszłyki upiec w piekarniku na ruszcie. Koleżanka zdradziła mi, że ona wlewa do naczynia żaroodpornego wodę, trochę oleju i wsypuje ulubione zioła, a szaszłyki układa na brzegach naczynia, taka aby były zawieszone. Piecze w 180 stopniach ok. 45 minut i przekręca w połowie pieczenia. Dzięki takiemu pieczeniu szaszłyki s ą bardziej aromatyczne i nie są tak bardzo spieczone. Próbowałam, polecam ten sposób pieczenia :)
Opracowała Daria
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/04/od-kuchni-szaszyki-z-kurczakiem.html