ßßß Cookit - przepis na MIGDAŁOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM KOZIM

MIGDAŁOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM KOZIM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 - 8 SZTUK
SZKLANKA MĄKI
SZKLANKA NAPOJU MIGDAŁOWEGO "ALPRO" ( LUB SZKLANKA MLEKA + ZMIKSOWANE 1/2 SZKLANKI MIGDAŁÓW )
2 JAJKA
SZCZYPTA SOLI
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO (OSTUDZONEGO) MASŁA
NADZIENIE:
SER KOZI ( 1 OPAKOWANIE )
PANIERKA DO NALEŚNIKÓW:
MIGDAŁY ( DROBNO ZMIELONE )
1 JAJKO
1/2 SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
SOS:
DŻEM WIŚNIOWY
OCET BALSAMICZNY
IMBIR W PROSZKU
ŁYŻKA MIODU
WYKONANIE:
CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKA MASĘ. SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
PRZYGOTOWUJEMY SOS: W MAŁYM RONDELKU PODGRZEWAMY OCET BALSAMICZNY I DODAJEMY IMBIR. ODSTAWIAMY Z OGNIA I DODAJEMY ŁYŻKĘ MIODU I PÓŁ SŁOICZKA DŻEMU - DOKŁADNIE MIESZAMY. PRZECISKAMY PRZEZ SITKO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
NA NALEŚNIKI UKŁADAMY PO 2 PLASTERKI SERA KOZIEGO, SKŁADAMY W TRÓJKĄTY.
OBTACZAMY NALEŚNIKI W MĄCE, PÓŹNIEJ W ROZTRZEPANYM JAJKU I W MIGDAŁACH - UKŁADAMY NA FORMIE ŻAROODPORNEJ WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, POLEWAMY ROZTOPIONYM MASŁEM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA ( ROZGRZANEGO DO 180' STOPNI ) NA OKOŁO 10 MINUT.
PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA UKŁADAMY NA TALERZ I POLEWAMY SOSEM.
A WSZYSTKO POPIJAMY NAPOJEM MIGDAŁOWYM OD "ALPRO" .
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2013/06/migdaowe-nalesniki-z-serkiem-kozim.html