ßßß Cookit - przepis na Łopatka w musztardzie

Łopatka w musztardzie

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na świąteczne lub niedzielne menu, które u mnie gości dość często. Przyznaję, że nie lubię kupować wędlin, gdyż bardzo szybko ulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym smakiem pieczonego mięsa, które z powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
3 łyżki musztardy
3 łyżki oleju
1 łyżka zmielonego pieprzu
3 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa
sól
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso nacieram jedną łyżką musztardy i odstawiam na 2 godziny do lodówki.
Resztę musztardy mieszam z przyprawą, olejem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Mięso zwijam, smaruję musztardą z przyprawami,
przekładam do rękawa do pieczenia i piekę przez 90-120 minut w temperaturze 180-190 °C. Upieczone odstawiam by całkowicie wystygło.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/01/opatka-w-musztardzie.html