Wykonanie
Kolejna propozycja na świąteczne lub niedzielne menu, które u mnie gości dość często. Przyznaję, że nie lubię kupować
wędlin, gdyż bardzo szybko ulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym smakiem
pieczonego mięsa, które z powodzeniem zastąpi nam
wędlinę sklepową.
Składniki:1,5 kg
łopatki wieprzowejMarynata:3 łyżki
musztardy3 łyżki
oleju1 łyżka zmielonego
pieprzu3 ząbki
czosnkuprzyprawa do mięsasólWykonanie:Umyte i osuszone
mięso nacieram jedną łyżką
musztardy i odstawiam na 2 godziny do lodówki.
Resztę
musztardy mieszam z
przyprawą,
olejem,
solą,
pieprzem i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Mięso zwijam, smaruję
musztardą z
przyprawami,
przekładam do rękawa do pieczenia i piekę przez 90-120 minut w temperaturze 180-190 °C. Upieczone odstawiam by całkowicie wystygło.
SMACZNEGO!