Wykonanie
Kolejna propozycja na pyszną domową
wędlinę. To już ostatnia z tych które przygotowałam na świąteczny stół. Ale na pewno nie ostatnia w ogóle, gdyż takie najlepiej mi posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :)
Składniki:1 kg
łopatki wieprzowejMarynata:1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
sosu sojowego5 łyżek słodko-pikantnego sosu
chilli2 łyżki
miodu1 łyżka
oliwyWykonanie:
Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna.Składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą.
Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie związuje i wstawiam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając
mięso w marynacie. Piekarnik nagrzewam do 180°-200°C i pikę
mięso około godziny. Upieczone odstawiam by odpoczęło.
SMACZNEGO!