Wykonanie
Cielęcina jest obok drobiu i ryb szczególnie polecana kobietom w ciąży, zwłaszcza tym z cukrzyca ciążową. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego żelaza więc chociaż do najtańszych nie należy :( Warto po nią sięgać także w przypadku ciążowej anemii. Kotleciki cielęce marynowane w
szałwii z nutką
chilli to prawdziwa poezja smaku.Polecam przygotować martynatę przynajmniej 3-4h przed grilllowaniem żeby
mięsko zdążyło dobrze przejść.Składniki:4 kotleciki z górki cielęcej z kostkąstołowa łyżka
suszonej szałwiipół łyżeczki
chilli w proszku (dla odważnych można i więcej)2 łyżeczki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
sosu sojowegokilka kropel
soku z cytrynySposób przygotowania:
Szałwię i
chilli i
cytrynę mieszamy z
oliwą z oliwek i
sosem sojowym. Marynatą smarujemy kotleciki i wkładamy do lodówki na 3-4h. Kotleciki grillujemy na mocno rozgrzanym grillu (albo patelni grillowej) po ok. 5 minut z każdej strony.