ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy deser stracciatella

Truskawkowy deser stracciatella

nazwa

Wykonanie

Miał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego serka, drobin czekolady oraz truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni.
Składniki
- 30 dag truskawek
- ok.300 g serka homogenizowanego o smaku stracciattela
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 3 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, dodać 3 łyżeczki cukru, zmiksować na gładki mus. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody, dodać mus z truskawek, wymieszać. Mus rozlać do trzech pucharków, wstawić do lodówki. Pozostałe dwie łyżeczki żelatyny również rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem i wyłożyć do pucharków na stężały mus, schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Przelać do pucharków, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Uwaga – sprawdzona rada
1) niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika, w trzecim wcale ). Może truskawki mają takie właściwość ale dla bezpieczeństwa jeżeli nie jesteście pewni swojej żelatyny lepiej odwrócić kolejność warstw – najpierw galaretka, serek i na górę mus – smacznego J
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2015/06/truskawkowy-deser-stracciatella.html