Wykonanie
Miał być sernik na zimno - wyszedł deser :) Czasami jednak takie eksperymenty się opłacają. Połączenie słodkiego
serka, drobin
czekolady oraz
truskawek daje nam finał w postaci chwili zapomnienia na którą skusi się mały jak i duży smakosz. Jest to również świetnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni.Składniki
- 30 dag
truskawek- ok.300 g
serka homogenizowanego o smaku stracciattela- 1 opakowanie
galaretki truskawkowej- 3 łyżeczki
cukru- 5 łyżeczek
żelatynyDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, dodać 3 łyżeczki
cukru, zmiksować na gładki mus. 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w odrobinie
wody, dodać mus z
truskawek, wymieszać. Mus rozlać do
trzech pucharków, wstawić do lodówki. Pozostałe dwie łyżeczki
żelatyny również rozpuścić w odrobinie
wody, wymieszać z
serkiem i wyłożyć do pucharków na stężały mus, schłodzić w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml
wody. Przelać do pucharków, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.Uwaga – sprawdzona rada1) niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest
żelatyna i
żelatyna deser mus
truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z
żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim dopiero po włożeniu do zamrażalnika, w trzecim wcale ). Może
truskawki mają takie właściwość ale dla bezpieczeństwa jeżeli nie jesteście pewni swojej
żelatyny lepiej odwrócić kolejność warstw – najpierw
galaretka,
serek i na górę mus – smacznego JŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)