ßßß Cookit - przepis na Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi

Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi

nazwa

Wykonanie

Nie! Nie! To nie jest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu!
Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego.
Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :)
Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml.
Składniki:
300 ml zsiadłego mleka
300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego
1/2 świeżego ogórka
3 szt. rzodkiewki
1 garść orzeszków pistacjowych
1/2 pęczka świeżego koperku
3 ząbki czosnku
Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku
Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę
Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna kostkę
Koperek drobno siekamy
Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy
Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając
Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu
Chłodnik schładzamy w lodówce ok. 60 minut, przelewamy do miseczek i ozdabiamy pistacjami. Można posypać posiekanym koperkiem
Smacznego i na zdrowie! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/07/chodnik-koperkowo-czosnkowy-z.html