ßßß Cookit - przepis na Uszka z kapustą i pieczarkami

Uszka z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują.
Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia)
1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody
Składniki na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
600 gramów pieczarek
sól
pieprz
Kapustę ugotować
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek
Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić
Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki
Na każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka
Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia
Podawać z barszczem :)
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/12/uszka-z-kapusta-i-pieczarkami.html