Wykonanie
Tak naprawdę to można zrobić obie zupy za jednym razem. Jeśli ktoś nie lubi zup-kremów, to zjada zupę
brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na
brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem.Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków
smakowych -
ziemniaki i
kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć
ziemniaki z
makaronem czy
kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę. Bo lubię :)
Składniki:1/2
brokuła3
ziemniaki1 duża
marchewka1
pietruszka1 łyżeczka
przyprawy typu
Vegeta lub Kucharekkawałek
pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części
sólpieprz1 kostka
bulionu z kury - opcjonalnie1-2 łyżki
jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup
jogurtem to wówczas można go zastąpić
smietaną. Ale
jogurt jest zdrowszy :)1 woreczek
kaszy jęczmiennejBrokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy
wodą w ilości nam odpowiadającej i włączamy średni ogień. Niech się powoli pyrkoli :)
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę
Por myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, nastepnie w plasterkiP
ietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na trzy
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkęTak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z gotującym sie
brokułemDodajemy
sól,
pieprz i łyżeczkę
Vegety. Można dodać
kostkę rosołową z kuryGotujemy ok. 30 minut. Można pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie sprawdzamy czy
ziemniaki i
marchewka są już miękkie. Jeśli juz dochodzą do siebie, wówczas wsypujemy zawartość jednej
torebki kaszy jęczmiennej - wedle uznania oczywiście :)Gotujemy jeszcze ok. 15 minut i pod koniec gotowania zabielamy zupę
jogurtem naturalnym. Należy najpierw zahartować
jogurt (lub
śmietanę) czyli do kubeczka przelać w pierwszej kolejności
jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać!
W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy - na jedną porcję - i zmiksować. Ewentualnie przelać do wysokiego naczynia dwie chochelki zupy i zmiksować końcówką do rozdrabnianiaMożna przybrać kilkoma kostkami
marchewki, kawałkiem
brokuła i "kleksem"
jogurtu lub
smietanySmacznego! :)