Wykonanie
Szukając natchnienia w kuchni, wziełąm do ręki jedną ze swoich książek kucharskich pt:. " Z kuchennej półeczki. 120 wypieków " i otworzyłam na pierwszej, lepszej stronie. Ponieważ uwielbiam
miód, to po przeczytaniu nazwy deseru, pochłonął mnie również cały opis :)Skadniki na kruche ciasto zaczerpnęłam ze swoich zasobów (zmniejszając ilość składników o połowę) ponieważ w książce propozycją na ciasto jest gotowiec, którego ja nie chciałam kupować - wolę własnoręcznie robione. Poza tym takie ciasto można podać również dziecku bez wyrzutów sumienia.Tartę próbowało kilka osób i są bardzo różne zdania na jej temat. Córce
tarta smakowała. Dla mnie mało słodka, podczas kiedy dla dwóch osób bardzo słodka i dzięki temu smaczna. Jedna - ugryzła raz :) i na tym zakończyła jedzenie :) Jeszcze inna zjadła z ogromnym smakiem.Większość jest na "tak" :) ale trzeba zrobić samemu, żeby wyrobić sobie zdanie na temat tej tarty. Być może każdy będzie modyfikował przepis pod siebie gdy po pierwszym upieczeniu będzie chciał piec ponownie - jakiś składnik
doda, inny odejmie, a może zmniejszy proporcje.Co ja bym zmieniła? Dała więcej
cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość
bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej
śmietanki.Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z
jabłkami :)Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście.Powodzenia!
Składniki: na kruche ciasto250 gramów
mąki1/2 kostki
margaryny Kasi3
żółtka (a tutaj oraz tutaj sposób na wykorzystanie
białek - nie marnujmy ich...)2 łyżki
cukru pudru (jeśli nie mamy
cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby, jak taki
cukier zrobić)1 łyżeczka
proszku do pieczeniana resztę tarty350 gramów płynnego
miodu (u mnie leśny)125 gramów
tartej bułki125 gramów
śmietanki kremówkiskórka starta z 1/2
cytryny lub
pomarańczy (u mnie
cytryna)2 łyżki
soku z cytryny lub
pomarańczypotrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tartyZe składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki)
Formę do tarty smarujemy
margarynąWykładamy
ciastem formę, a dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
Z reszty ciasta, tego, które odłożyliśmy, należy wykroić wybraną foremką wzorki, które posłużą nam do ozdobienia tarty. Ciasto niezbyt cienko wałkujemy. Jeśli zrobimy to za cienko - wówczas wzorek upiecze się szybciej (a nawet za bardzo przypiecze), niż cała
tartaNagrzać piekarnik do 190 st. CW dużej misce wymieszać
miód,
tartą bułkę,
śmietankę, startą skórkę oraz 2 łyżki
soku z cytryny lub
pomarańczyWylać masę na ciasto i ułożyć wokół brzegu (lub dowolnie - jeśli chcemy to na całości)
Piec ok pół godziny (30-35 minut) aż farsz sie zetnie
Pozostawić tartę w foremce do wystygnięcia
Smacznego! :)