Wykonanie
Serniki mają to do siebie, że łatwo jest się nimi zapchać, są bardzo syte, ten zdaje się pod tym względem być nieco "lżejszy", jest bardziej puszysty i wilgotny niż tradycyjny sernik
maślany . Jednak dla mnie numerem jeden pozostaje tradycyjny serniczek
maślany z
rodzynkami, który co prawda jest zbity i ciężki ale właśnie takie serniki lubię.Spód30 dag
mąki20 dag
margaryny10 dag
cukru2
żółtka0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa5 kostek
sera (1kg)1,5 szklanki
cukru10 jaj2 budynie
śmietankowe0,5 litra
śmietany 30%1
cytrynaSposób1. Wykonanie
spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę.2. Masa serowa:
ser zemleć, ucierać razem z
cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno
żółtka,
białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze
śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej
cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną
ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę.