Składniki (4 porcje):opakowanie ciasta francuskiego200 g liści szpinaku175 g suszonych pomidorów w oleju100 g sera feta6 czarnych oliwek2 jajkaPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Szpinak myjemy i od liści odrywamy gałązki. Szpinak wykładamy na dużą patelnię, dodajemy 3 łyżki wody i mieszając podduszamy przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przekładamy na sito, odsączamy, dokładnie odciskamy wodę, siekamy. W misce szpinak mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami, odsączonym z zalewy, pokruszonym ser feta i jajkami, doprawiamy solą (ale ostrożnie bo ser feta jest słony!) i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.Ceramiczną formę do tart delikatnie natłuszczamy oliwą i wykładamy ciastem francuskim, przycinając nadmiar ciasta na bokach. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy przygotowany farsz. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki oliwki. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.