Wykonanie
Składniki:kruchy spód:200 g
mąki tortowej70 g
cukru150 g
masła1 ugotowane na twardo
żółtkoszczypta
soli2 łyżki
mlekanadzienie:3
jajka150 g
cukrusok i skórka z 3
cytryn0,5 szklanki
śmietany 30%1 łyżka
cukru trzcinowego1 garść
płatków migdałówNagrzewamy piekarnik do temperatury 200 C.
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z
mąką,
cukrem,
solą i
żółtkiem oraz
mlekiem, jeśli masa jest za sucha.
Ciastem wylepiamy dno i brzegi formy na tartę, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 15 minut do lodówki.Po wyjęciu z lodówki wstawiamy spód tarty do nagrzanego piekarnika, tylko do momentu gdy zmieni kolor na biały. W międzyczasie w garnku mieszamy
jajka z
cukrem,
sokiem i
skórką z cytryn – lekko ubijamy. Dodajemy
śmietanę i ponownie ubijamy. Tak przygotowaną masę lekko podgrzewamy, a następnie wylewamy na podpieczony, ostudzony spód. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Tartę odstawiamy do ostygnięcia, po czym serwujemy!