Wykonanie
Makarony lubią wszyscy, są tanie, smaczne i proste w przygotowaniu. Ale co zrobić, żeby nam się nie znudziły jeśli dodajemy do nich tylko klasyczny
sos pomidorowy, a czasami dodatkowo mielone mięso? W nowej
serii chcę opisać jak przygotować najpopularniejsze sosy do
makaronów. Zapraszam!Sos na dziś: brązowy sos
maślanyBrązowy sos
maślany to jeden z tych prostych przepisów, który powinien znać każdy, kto choć czasem zagląda w garnki. Jest naprawdę bardzo prosty, bo ma jeden kluczowy składnik -
masło. Dodatkowo jest bardzo uniwersalny, bo choć ma tylko jeden główny składnik, będzie się dobrze komponował z setkami innych dodatkoów. No i co najważniejsze, prawie każdy ma w lodówce
masło, więc prawie zawsze coś można zrobić.Przygotowując brązowy sos
maślany, rozpuszczamy
masło na średniej patelni na dużym ogniu, a po kilku minutach, kawałki
masła zaczną brązowieć. Wtedy zmienia się smak
masła, staje się bogaty i myślę, że trochę bardziej słony.
Masło samo w sobie smakuje dobrze, ale
potem dodając kilka innych składników, to może stać na prawdę wyśmienite.Klucz do sukcesu:Ludzie najczęsciej popełniają podstawowy błąd, przypalają
masło. Zazwyczaj dzieje się tak dlatego, że patelnia była zbyt gorąca na początku. Dlatego warto podgrzewać patelnię na średnim ogniu, a nie tak jak niektórzy mają w zwyczaju od razu ogień na 4 fajerki :)Ten sos pasuje do wszystkich
makaronów, ale zwłaszcza, do nadziewanych
makaronów, jak ravioli.Przygotowanie:Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, aż będzie gorąca i dodajemy
masło, ok. 4 łyżki na 10 - 15 Agnolotti powinno wystarczyć.
Masło powinno natychmiast zacząć się topić i trochę pienićGdy
woda wyparuje,
masło zaczyna brązowieć, co zajmuje ok 2 - 3 minuty, więc po tym czasie zmniejszamy ogień na najmniejszy możliwy. Jeśli chcemy dodać inne składniki to to jest właściwy moment aby to zrobić.
Masło powoli dostaje koloru brązowego w ciągu następnych kilku minut. Zachowajmy mały ogień, a jeśli kolor jest ciemnobrązowy, to zdejmijmy patelnię z ognia,aby nie spalić
masła, które stałoby się po prostu niesmaczne. Jeżeli czujemydziwny zapach oznacza to, że
masło prawdopodobnie się spaliło i powinniśmy zacząć od nowa. Jeśli
masło jest rumiane, to dobry znak i w takim wypadku możemy iść dalej.Więc wrzucamy
makaron bezpośrednio do sosu, ale równie dobrze możemy polać go sosem bezpośrednio na talerzu.