Wykonanie
Nie macie pomysłu na obiad? Nie idźcie do budki z chińszczyzną nieopodal Waszego domu. Zróbcie ją sami. Zajmie Wam to trochę ponad 20 min, a nie będziecie musieli wychodzić z domu i będziecie
mieć pewność co jecie, jeśli wiecie co mam na myśli...Moja wersja jest wersją light - bez
oleju. I wcale nie psuje to efektu końcowego, wręcz przeciwnie. Danie jest sycące i lekkostrawne, bez zbędnych tłuszczów. Polecam!Składniki (na 4 porcje):1 podwójna
pierś z kurczakaopakowanie (400g) przetartych
pomidorówopakowanie (400g) mieszanki chińskiej (mrożonej)
sól,
pieprzkurkuma,
currycynamonsłodka paprykaMieszankę chinśką wrzucamy na suchą patelnię, przykrywamy i zostawiamy do momentu całkowitego rozmrożenia.W międzyczasie przygotowujmy
kurczaka: myjemy i kroimy w kostkę o
boku ok. 1 cm. Solimy i
pieprzymy. Smażymy przewracając co chwilę ok. 5 minut.Gdy warzywa już się ugotują, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy
wodę na dużym ogniu. Gdy już nie będzie
wody, dodajemy przetarte
pomidory i przyprawiamy wedle uznania. Przykrywamy i dusimy całość ok. 4 minut. Po tym czasie wrzucamy podsmażonego
kurczaka, przykrywamy i zostawiamy go tak na 10 min. Podajemy bardzo gorącego. Smacznego!