Wykonanie
W Polsce
mięta wykorzystywana jest w kuchni głównie podczas przygotowywania deserów. Warto jednak wiedzieć, że w wielu krajach, np. w Wielkiej Brytanii czy w państwach arabskich, jest wręcz obowiązkowym składnikiem
mięsnych potraw.
Miętą można przyprawiać wszelkie dania z
mięsem (
jagnięcinę,
drób,
baraninę, zapiekanki). Dobrze czuje się też w zupach i sałatkach. Roślina ta dodawana jest także do potraw
rybnych,
serów i marynat. Warto wiedzieć, że służy jako aromat do gum do żucia.Wykorzystywana jako składnik pasty do zębów orzeźwiająca
mięta zielona ma moc wydobywania głębi smaku z potraw, do których jest dodawana. Jej aromat wnosi w nie świeżość i tym samym podnosi kulinarne doznania. Oprócz walorów
smakowych mięta jednak ma także szereg właściwości leczniczych, więc warto, by pojawiała się na talerzu jak najczęściej. Do jakich kulinarnych specjałów można ją wykorzystać i jak działa na organizm?
Wartość odżywcza
mięty i jej zastosowanie w kuchniTa niepozorna roślina skrywa w sobie wiele wartościowych składników odżywczych. Można w niej znaleźć kwas askorbinowy, karoten, a także rutynę. Do tego
mięta zawiera witaminę C i A, a także cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak: magnez, potas, żelazo czy wapń. Dodatek
mięty może więc sprawić, że zwyczajna potrawa dzięki niej stanie się posiłkiem bogatym w składniki odżywcze.Roślinę tę można wykorzystywać w kuchni na szereg różnych sposobów. Dla tych, którzy nie mogą się do niej przekonać pod postacią
sosów, dipów czy naparów, dobrym pomysłem jest wykorzystywanie jej jako
przyprawy do sałatek czy
mięs.
Mięta świetnie komponuje się zwłaszcza z
jagnięciną czy
baraniną. Można w tym celu wykorzystać ją w wersji suszonej i dodać do bukietu warzyw czy zastosować jako składnik
mięsnej panierki. Świeże liście
mięty świetnie komponują się także z
czekoladą czy
lodami, idealnie podkreślając ich smak, więc można nią udekorować ulubiony deser. Taki dodatek to także sprawdzona recepta na to, jak odświeżyć oddech.Ten rodzaj
zioła jest również wyśmienitym
dodatkiem do drinków.
Mięta świetnie podkreśla smak
rumu, więc dobrym pomysłem jest przygotowany na jej bazie pyszny i niezwykle orzeźwiający
alkoholowy napój miętowy - Mojito.Lecznicze działanie
miętyDodawana do potraw
mięta sprawia, że pokarmy są szybciej trawione, a co za tym idzie nawet wysokokaloryczne posiłki nie wpłyną zbyt destruktywnie na sylwetkę.
Zioło to pobudza wytwarzanie
soków trawiennych oraz soku żołądkowego. Do tego
mięta znana jest ze zbawiennego wpływu na dolegliwości brzuszne. Likwiduje wzdęcia, łagodzi objawy jelita drażliwego i kolkę, eliminuje także zgagę i nudności oraz ma działanie rozkurczowe i przeciwbólowe. Do tego wykazuje także właściwości wiatropędne i moczopędne, dzięki
czemu pozwala szybciej pozbywać się z organizmu nagromadzonych toksyn. Włączenie
mięty do zdrowej diety polecane jest także osobom z chorobami wątroby i dróg żółciowych.
Zioło to ma poza tym działanie przeciwzapalne oraz kojące, dlatego chętnie jest wykorzystywane przy leczeniu skórnych przypadłości. Co więcej,
mięta jest także środkiem zwalczającym przeziębienia.Napar z
mięty jest często stosowany przy dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Zioło to bowiem dezynfekuje go i pomaga powstrzymać rozwój bakterii. Do tego ma działanie uspokajające i obniża ciśnienie
krwi, co pomaga w sytuacjach stresu i rozdrażnienia.
Mięta świetnie sprawdza się także jako lek zwalczający ataki migreny, wykazuje bowiem działanie przeciwbólowe. W przypadku kobiet jest również pomocna przy redukowaniu dolegliwości menstruacyjnych.