Wykonanie
Jak zapobiegać? W poprzedniej części Jak powstaje kac? przedstawiłem mechanizmy i przyczyny powstawania kaca. Dzisiaj postaram się wyjaśnić podstawowe metody i techniki zapobiegania/zmniejszania powstawania niepożądanych skutków spożycia
alkoholu.Przyczyna pierwsza: aldehyd
octowy - najlepszą metodą zapobiegania zatrucia aldehydem jest to prostu picie z umiarem, każdy ma określony zapas enzymu rozkładającego aldehyd po którego wyczerpaniu następuje jego kumulacja i szkody w organizmie. Zapasy tego enzymu są większe u ludzi regularnie spożywających
alkohol, jednakowoż odradza się tego typu długofalowe kuracje. Można jednak spowolnić przyswajanie etanolu a tym samym generowanie aldehydu. Aby to zrobić należy zadbać o to by w żołądku oprócz wódeczki znalazła się także pewna ilość tłuszczu (nie za dużo bo w połączeniu z
alkoholem nie jest zbyt zdrowy dla wątroby) a także płynów.Przyczyna druga: odwodnienie (mózgu i organizmu) - radą na odwodnienie jest oczywiście picie dużej ilości płynów, przed, po i w trakcie spożycia
alkoholu. Płyny należy pić powoli i często. Wybieramy
napoje zawierające pewną ilość sacharozy lub fruktozy tak by zmusić organizm do ich strawienia i tym samym bardziej równomiernego wchłaniania.Przyczyna trzecia: metanol - jest bardzo groźną, toksyczną substancją więc bezwzględnie unikamy
alkoholi z podejrzanych źródeł.
Alkohol metylowy znajduje się w niewielkich ilościach we wszystkich napojach
alkoholowych. Największe jego stężenie jest w koniakach i
whisky, nieco mniejsze w wódkach kolorowych,
winie i
piwie, znikome w wódkach czystych i prawie nie zauważalne w
spirytusie. Jeśli planujemy spore spożycie, zaskakująco, najzdrowszy będzie
spirytus lub tradycyjna polska "czysta". Również bardzo tanie
alkohole mogą zawierać większe ilości metanolu, polecam więc w miarę możliwości wybierać te o lepszej jakości.Przyczyna czwarta: wolne rodniki - to cząsteczki niszczące zdrowe komórki, nie da się uniknąć ich powstawania, można je jednak na bieżąco usuwać z organizmu. W tym celu stosujemy antyoksydanty (przeciwutleniacze). Duże ilości antyoksydantów znajdują się głównie w świeżych warzywach i owocach, (dlatego na przepoja dobrze jest wybierać
sok owocowy) a także w
kawie, herbacie,
piwie i
winie. Dodatkową bronią z wolnymi rodnikami są także
jajka, zawierają one duże ilości aminokwasu cysteiny która umożliwia syntezę glutationu w organizmie który jest silnym antyoksydantem.Przyczyna piąta: Podrażnienie żołądka - aby go uniknąć znowu należy pamiętać o umiarze. Oczywiście ważne jest aby nie pić na czczo i jeśli pijemy
alkohol wysokoprocentowy to po każdej kolejce wypijamy nieco
napoju bezalkoholowego tak, aby stężenie etanolu w żołądku nie było zbyt wysokie.