Wykonanie
Jajecznice przyrządza się z jaj starannie rozmąconych. Aby jajecznica ścięła się na puszystą masę należy dodać 0,5 łyżki
wody na każde 1
jajko. Tradycyjnie masę jajeczną
soli się i wylewa na rozgrzany tłuszcz, smaży na niezbyt silnym ogniu i
miesza podczas smażenia, aby
jajka ścinały się równomiernie. Gdy
jajka się zetną, jajecznica powinna być od razu podana. Jajecznica nie może być zbyt wysmażona.Składniki (2 porcje):4
jaja2
pomidory2 łyżki posiekanego
szczypioru1-2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz2-4 kromki
chlebarukolaCebulkę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
cebulkę, a po minucie wbijamy
jajka. Smażymy mieszając do czasu aż
białka i
żółtka się “zetną”.Na talerzu jajecznicę doprawiamy
solą i
pieprzem, jeśli lubimy to posypujemy obficie
szczypiorkiem. Podajemy z kromką grzanką i
rukolą.