Wykonanie
Postanowiłam wprowadzić nowy cykl tematyczny do mojego bloga, a mianowicie lekkie dania dla osób dbających o linię. Nie ukrywam, że sama dbam o swoją i nie jest mi wszystko jedno co jem zwłaszcza dlatego, że moje ciało żyłoby wtedy absolutnie własnym życiem. Największy problem mam jednak w restauracjach, gdzie na prawdę chciałabym spróbować wielu rzeczy, ale rozum mi zabrania.
Mowa tu chociażby o
sałatce Cezar, o której piszę tu .Owszem. Bardzi lubię piec i jest to moja ulubiona działalność na obszarze kuchni, ale niestety sama nie jadam swoich wypieków, ale ogromną radość sprawia mi pieczenie dla innych.Tak więc mam zamiar zamieszczać tu przepisy ze szczególną dedykacją dla osób, które chcą schudnąć lub nie przytyć po skończonej diecie (tak jak ja).Składniki (na 4 porcje):750g piersi z
indyka2 paczki po 250g
świeżego szpinaku3 ząbki
czosnku, posiekanego200 g białego chudego
twarogususzone
zioła prowansalskiesól,
pieprzPierś z
indyka myjemy i kroimy na 4-5 szerokich 0,5cm na wysokość filety. solimy,
pieprzymy i posypujemy
ziołami prowansalskimi z obu stron.Na patelni rozgrzewamy 3 krople
oliwy, wrzucamy posiekany
czosnek, a następnie wrzucamy umyty i posiekany
szpinak i podsmażamy przez 5 minut, do odparowania
wody. Studzimy.Na przyprawione filety nakładamy po 2 łyżki
szpinakowego farszu, rolujemy i spinamy wykałaczkami ( ja zużyłam 5-6 wykałaczek na filet). Tak przygotowane filety kładziemy na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy z oliwek. Obsmażamy z każdej strony po 5-7 minut. Wyjmujemy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160C. Podajemy od razu, np z
sosem jogurtowym, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego!