Wykonanie
Składniki:250g
ciasta francuskiego1
jajkoFarsz:350g gotowanego
kurczaka250g
pieczarek1
por2 ząbki
czosnku1
cebula60g
masła2 łyżki
mąki300 ml
mleka1 łyżka świeżych listków
tymianku a jak nie to 1 łyżeczka suszonychNajpierw trzeba nagrzać piekarnik do temp 200 stopni. Obieramy i zgniatamy
czosnek. Obraną
cebulę kroimy w plasterki. Oczyszczamy również
pora i kroimy go w plasterki. Roztapiamy w rondlu
masło i dodajemy te trzy składniki. Dusimy do momentu zmięknięcia warzyw.
Pieczarki oczyszczamy kroimy na pół i dodajemy je do składników znajdujących się w rondlu a
potem dusimy aż do momentu puszczenia soku przez
pieczarki. Kiedy
pieczarki puszczą sok dodajemy
mąkę i podgrzewamy minutę. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i stopniowo wlewamy
mleko. Cały czas mieszamy , aby powstał gładki sos.
Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki a
potem dodajemy do lekko przestudzonego sosu . Dodajemy również
tymianek. Gotowy farsz nakładamy do żaroodpornej formy o średnicy ok 23 cm.(Najlepiej okrągłej ale może być też inny kształt)
Ciasto francuskie wałkujemy na oprószonym
mąką blacie na grubość 3 mm. Następnie ciasto dajemy na wierzch farszu przykrywając go.Roztrzepujemy
jajko i smarujemy nim ciasto.
Potemnacinamy je nożem tworząc ukośny wzór kratki. Pieczemy ok 35 minut aż wierzch się zrumieni.Smacznego;)