Wykonanie
Składniki:Ciasto ziemniaczane:1 kg
ziemniakówok 20 dkg
mąki ziemniaczanejjajko1 łyża
masłasólNadzienie:30- 40 gotowanego
mięsaśrednia
cebulatłuszcz
sólpieprzSos:pół litra
wywaru30 dkg
pieczarek2 łyżki
maki pszennejsólpieprzczosnek w granulkachWykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Do
ziemniaków dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
jajko,
masło, wszystko razem dobrze wyrobić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczy na złoty kolor.
Mięso zmielić razem z
cebulą, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie jest za suche dodać
wywar.Z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy farsz z
mięsa, zlepiamy i formujemy małe kulki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
oleju.
Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Łączymy z
wywarem, zagęszczamy
mąką, gotujemy. Doprawiamy do smaku.