Wykonanie
Nie mam nerwów żeby suszyć
bezy tradycyjnie, godzinami. Dlatego moje były w piekarniku jakieś 15 minut i wyszły ok! Lekko mokre w środku, ale upieczone i smaczne.
SKŁADNIKI (porcja: 8
bezów - 60 kcal):
białko jajałyżeczka
żurawiny suszonej2
daktyle10 ml
wodyPRZYGOTOWANIE:1.
Daktyle i
żurawinę zalać nie więcej niż 10 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia.2.
Białko ubić na sztywną pianę (lepiej ubija się po dodaniu kilku drobinek
soli).3. Dodać drobno posiekane
suszone owoce oraz
wodę która po nich została i delikatnie wymieszać.4. Wyłożyć
bezy łyżeczką na silikonowy papier do pieczenia.5. Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut.6. Odkleić
bezy od papieru i przewrócić na drugą stronę, aby przypiekły się z każdej strony. Piec tak 5 minut.Smacznego! :)