Wykonanie
Czy Wy wiecie, że jem mlecze?Jeszcze kilka...no z 8 lat temu jak komukolwiek powiedziałam, że jem mlecze, bo zdrowe na układ pokarmowy, czy że robię z nich „miodek” każdy pukał się w głowę. Dla mnie ów czas jeszcze nie był dobą internetu, bo nawet go nie posiadałam.O leczniczym działaniu mleczy dowiedziałam się z jakiejś zielarskiej książki a wiedzę ta potwierdził mój wujek, od którego mam też ten przepis.Dziś w internecie można znaleźć ten przepis jak i inne wersje bez problemu. W ostatnim czasie aż się od nich zaroiło. Ale to dobrze. Bowiem mlecze mają wiele zdrowotnych właściwości.
Potrzebujecie:1000 główek kwiatków mniszka lekarskiego (główki z szypułkami, ale bez łodyżek)1,5 kg
cukrusok z cytryny2 litry
wodyPrzygotowanie:Bardzo ważne jest aby zrywać kwiaty zdrowe, bez robaczków, najlepiej z dala od ulicy. Idealnym rozwiązaniem są kwiaty z własnej działki, lub od kogoś znajomego. Wtedy mamy tez pewność że są możliwie jak najzdrowsze. Mimo tego po zerwaniu należy odłożyć je minimum na godzinę, aby wszystko co chodzi, skacze i pełza zdążyło sobie pójść. Następnie wrzucamy kwiaty na durszlak i bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy
wodą, gotujemy około 20 minut, zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy kwiaty przez gazę i płyn przelewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy
cukier,
sok z cytryny i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy
syrop zgęstnieje przelewamy go do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aby się zawekowały. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w piwnicy, bądź kuchennej szafce, jednak nie w lodówce bo
miód mógłby się scukrzyć. Z podanych proporcji wychodzi 7 słoiczków po 200g.