ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny Biały Barszcz

Wielkanocny Biały Barszcz

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI na 6 -8 porcji :
2 kiełbasy białe surowe
2 kiełbasy pieprzowe lub polska surowa
opcjonalnie podsmażony boczek
2 paczki białego barszczu Winiary
200 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
1-2 ząbki czosnku
1 spora łyżka majeranku
jajka ugotowane na twardo
Kiełbasę zalewamy wodą i parzymy ok 30 min /80 C/ . Nie doprowadzamy do wrzenia by kiełbasa nie stwardniała . W do garnuszka przesypujemy zupki , zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy / . Kiełbasę wyjmujemy z garnka gdzie się parzyła i dolewamy wymieszane zupki . Doprowadzamy do zagotowania . Śmietanę przekładamy do garnuszka i dolewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy , energicznie mieszamy . Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do zupy , dodajemy pokrojony drobno czosnek i majeranek . Lekko ostudzoną kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki , dorzucamy do zupy . Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo .
Do przepisu użyłam domowej białej kiełbasy , bardzo prostej do przygotowania , przepis znajdziecie TUTAJ :
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-biay-barszcz.html