ßßß
Po zjedzeniu najlepszego żurku w chlebie we Wrocławiu postanowiłam spróbować zrobić żurek sama .Do tej pory żurek jedliśmy w różnych restauracjach , ale ten z Karczmy Rzym jest zawsze idealny . Miejsce jest urocze i klimatyczne , pierwszy raz byłam tam jesienią , ale planuję wrócić tam wiosną będzie pięknie. Miejsce godne polecenia Wrocław - Jarnołtów ul. Jarnołtowska 85b

Potrzebne będą :2 szt kiełbasa biała surowa2 szt kiełbasa polska lub pieprzowa surowa2 szt frankfurterki surowe150 g wędzonego boczku2 liście laurowe1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżki majeranku1 cebulasól do smakuzakwas do żurku Krzętle lub Żurek Winiary2 małe marchewki2 ziemniakiodrobina oleju rzepakowego do podsmażenia cebuliocet opcjonalnie
Kiełbasę zalewamy wodą i parzymy w garnku / dość długo na małym ogniu / Mamy otrzymać wywar , zbyt duży ogień spowoduje popękanie kiełbasy , a nie o to nam chodzi .Po 15 min dodajemy pokrojone ziemniaki i tarkowaną , doprawiamy solą i pieprzem .Gotujemy do miękkości ziemniaków , dodajemy majeranek , podsmażoną cebulkę z boczkiem oraz zakwas . Dodałam również trochę zakwasu chlebowego . Zagotowujemy i próbujemy , jeśli będzie mało kwaskowy dodajemy odrobinę octu . Należy jednak pamiętać , że na drugi dzień tego typu zupa jest jeszcze lepsza , bo wszystkie składniki się połącza .Do tego upiekę chlebek pszenno-gryczany - dostępny tutaj
ZAPRASZAM NA MÓJ PROFIL NA FACEBOOK