ßßß
SKŁADNIKI :1 opakowanie świeżych liści szpinaku3 małe piersi z kurczaka200 ml słodkiej śmietankisól , pieprz , ulubione przyprawy do kurczakaolej do smażenia2 ząbki czosnku5 dużych ziemniakówBESZAMEL :1/2 kostki masłamąkamlekosól , pieprz , gałkaopcjonalnie żółty tarty ser
Ziemniaki obieramy , kroimy na na talarki ok 1/2 cm , gotujemy krótko w osolonej wodzie .Po ugotowaniu przekładamy na dno naczynia do zapiekanek .W czasie gotowania ziemniaków kroimy mięso w kostkę i przyprawiamy .
Mięso smażymy z czosnkiem i przekładamy na ziemniaki .
Masło rozpuszczamy i smażymy szpinak doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy śmietankę .Układamy trzecią warstwę .
Przygotowujemy sos beszamelowy . Rozpuszczamy masło , dodajemy mąka , energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i dolewamy po trochę mleka . Szybko mieszamy , żeby nie było grudek . Doprawiamy sola , pieprzem i gałką .Zalewamy zapiekankę i posypujemy startym serem .
Wszystkie składniki były ciepłe więc nie musimy jej długo zapiekać .Wystarczy ok 20 min .
Smacznego