ßßß Cookit - przepis na Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

nazwa

Wykonanie

Robienie przetworów na zimę ma w sobie coś magicznego. Lubię patrzeć na półki zastawione słoikami, mam wtedy całkiem pierwotne uczucie bezpieczeństwa ;) Papryka to od paru lat nasz hit. Szybko się ją robi, zwłaszcza odkąd pasteryzujemy słoiki w piekarniku. Pyszny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.
SKŁADNIKI:
3 kg papryki (może być w różnych kolorach)
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
ziarna gorczycy
10 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
4 łyżki oliwy
2 szklanki cukru
Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Przygotować zalewę- wodę, ocet, cukier i oliwę zagotować, wystudzić. Słoiki wypasteryzować w piekarniku w temperaturze 110 C przez 10-15 minut (słoiki z nakrętkami wstawić do zimnego piekarnika, czas mierzymy od nagrzania piekarnika). Do słoików włożyć paprykę, dodać 2-3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, kilkanaście ziaren gorczycy. Paprykę zalać przestudzoną zalewą. Słoiki wstawić do nagrzanego piekarnika (110C) na 15 minut.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/09/papryka-konserwowa.html