Wykonanie
Robienie
przetworów na zimę ma w sobie coś magicznego. Lubię patrzeć na półki zastawione słoikami, mam wtedy całkiem pierwotne uczucie bezpieczeństwa ;)
Papryka to od paru lat nasz hit. Szybko się ją robi, zwłaszcza odkąd pasteryzujemy słoiki w piekarniku. Pyszny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.SKŁADNIKI:3 kg
papryki (może być w różnych kolorach)
ziele angielskiepieprz ziarnisty
liście lauroweziarna
gorczycy10 szklanek
wody2 szklanki
octu 10%4 łyżki
oliwy2 szklanki
cukruPaprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części. Przygotować zalewę-
wodę,
ocet,
cukier i
oliwę zagotować, wystudzić. Słoiki wypasteryzować w piekarniku w temperaturze 110 C przez 10-15 minut (słoiki z nakrętkami wstawić do zimnego piekarnika, czas mierzymy od nagrzania piekarnika). Do słoików włożyć
paprykę, dodać 2-3 ziarna
ziela angielskiego, 5 ziaren
czarnego pieprzu, 1
liść laurowy, kilkanaście ziaren
gorczycy.
Paprykę zalać przestudzoną zalewą. Słoiki wstawić do nagrzanego piekarnika (110C) na 15 minut.