ßßß Cookit - przepis na DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY

DOMOWY SER PODPUSZCZKOWY

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zaniedbywałam mój blog oraz moje ulubione, na które lubię zaglądać. Ot, brak czasu i trochę brak weny. Na szczęście mamy już wiosnę i wszystko wraca do życia :) Reaktywowałam też mój zielnik, póki co jest oregano, rozmaryn i tymianek. Czekam jeszcze na bazylię.
Domowe chleby już są, przyszedł czas na "zrób sobie ser". Jak zwykle pomocny okazał się internet, różne artykuły oraz fora serowarskie i niezastąpione allegro. Zakupiłam podpuszczkę w kroplach (łatwiej się dawkuje niż w proszku), przy okazji dostałam też chustę serowarską oraz przepisy. Na początek domowy ser podpuszczkowy. Podobno idealne byłoby mleko prosto od krowy. Ale raz, że nie mam dostępu to takowego, a dwa z racji zawodu nie do końca dowierzam czystości mikrobiologicznej i braku faszerowania krów antybiotykami. Padło więc na mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze (jednak większość mleczarni stara się trzymać standardy, a póki co B nie wyraża zgody na krowę w ogródku.... :) Bez problemu dostępne w większości sklepów. Wykonanie sera jest czaso, ale nie pracochłonne. Najlepszy jest leżakowany przez 2 tygodnie, nasz jeszcze jakoś nie doczekał. Polecam eksperymentowanie z dodatkami. Próbowałam już z chilli, ziołami włoskimi, tutaj jest z grubo mielonym różnokolorowym pieprzem.
SKŁADNIKI:
3 litry mleka
150 g kefiru (naturalny, bez sztucznych dodatków)
podpuszczka (u mnie 5 kropli)
dodatki- zioła, pieprz, czosnek, etc.
solanka
2 litry przegotowanej i schłodzonej wody
10-14 łyżek soli
Mleko wlać do garnka i powoli podgrzać do temperatury około 38 stopni. Dodać kefir, wymieszać. Podpuszczkę wymieszać w paru łyżkach mleka, wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić, aż wytworzy się skrzep. Skrzep pociąć ostrym nożem na małe kawałki i poczekać, aż serwatka się oddzieli (ok. 50 minut).Do skrzepu dodać zioła i przyprawy. Przenieść skrzep na sitko wyłożone gazą lub chustą serowarską. Etap odciekania trwa około doby (dla ładnego kształtu używam serwety w kształcie klinka). Wodę wymieszać w solą. Ser moczyć w solance około 4 godzin (obracać co godzinę lub przyłożyć miską lub talerzykiem, tak, aby ser był cały czas zanurzony w solance). Wysuszyć ser i smacznego!
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/04/domowy-ser-podpuszczkowy.html