Wykonanie
Ostatnio zaniedbywałam mój blog oraz moje ulubione, na które lubię zaglądać. Ot, brak czasu i trochę brak weny. Na szczęście mamy już wiosnę i wszystko wraca do życia :) Reaktywowałam też mój zielnik,
póki co jest
oregano,
rozmaryn i
tymianek. Czekam jeszcze na
bazylię.Domowe
chleby już są, przyszedł czas na "zrób sobie
ser". Jak zwykle pomocny okazał się internet, różne artykuły oraz fora serowarskie i niezastąpione allegro. Zakupiłam podpuszczkę w kroplach (łatwiej się dawkuje niż w proszku), przy okazji dostałam też chustę serowarską oraz przepisy. Na początek domowy
ser podpuszczkowy. Podobno idealne byłoby
mleko prosto od krowy. Ale raz, że nie mam dostępu to takowego, a dwa z racji zawodu nie do końca dowierzam czystości mikrobiologicznej i braku faszerowania krów antybiotykami. Padło więc na
mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze (jednak większość mleczarni stara się trzymać standardy, a
póki co B nie wyraża zgody na krowę w ogródku.... :) Bez problemu dostępne w większości sklepów. Wykonanie
sera jest czaso, ale nie pracochłonne. Najlepszy jest leżakowany przez 2 tygodnie, nasz jeszcze jakoś nie doczekał. Polecam eksperymentowanie z dodatkami. Próbowałam już z
chilli,
ziołami włoskimi, tutaj jest z grubo mielonym różnokolorowym
pieprzem.SKŁADNIKI:3 litry
mleka150 g
kefiru (naturalny, bez sztucznych dodatków)podpuszczka (u mnie 5 kropli)dodatki-
zioła,
pieprz,
czosnek, etc.solanka2 litry przegotowanej i schłodzonej
wody10-14 łyżek
soliMleko wlać do garnka i powoli podgrzać do temperatury około 38 stopni. Dodać
kefir, wymieszać. Podpuszczkę wymieszać w paru łyżkach
mleka, wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić, aż wytworzy się skrzep. Skrzep pociąć
ostrym nożem na małe kawałki i poczekać, aż
serwatka się oddzieli (ok. 50 minut).Do skrzepu dodać
zioła i
przyprawy. Przenieść skrzep na sitko wyłożone gazą lub chustą serowarską. Etap odciekania trwa około doby (dla ładnego kształtu używam serwety w kształcie klinka).
Wodę wymieszać w
solą.
Ser moczyć w solance około 4 godzin (obracać co godzinę lub przyłożyć miską lub talerzykiem, tak, aby
ser był cały czas zanurzony w solance). Wysuszyć
ser i smacznego!