ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI

nazwa

Wykonanie

Kiedyś bałam się ciasta drożdżowego. Proces wyrastania, zarabiania był dla mnie czarną magią :) Teraz to jedno z moich ulubionych. Ten wypiek jest specyficzny, bo nie wyrasta w cieple, ale w lodówce. Rogaliki są pyszne, puchate, samo ciasto jest mało słodkie, słodycz pochodzi z nadzienia. Przeważnie robię je z powidłami, ale dowolna konfitura też będzie smaczna, ważne, żeby była w miarę gęsta (nie wypłynie podczas pieczenia). Ulubiony wypiek TŻ, nie muszę pytać, czy ma ochotę, wiem, że dowolna ilość zniknie błyskawicznie :)
Składniki:
250g masła lub margaryny
450-500g mąki pszennej + do podsypywania
2 jajka
50g świeżych drożdży
80g cukru
100ml mleka
szczypta soli
gęste powidła śliwkowe
Rozpuścić masło. Mleko podgrzać z cukrem (powinno być letnie), rozpuścić w mleku drożdże. Wymieszać ciepłe składniki, dodać mąkę (początkowo 450g, ewentualnie w miarę zarabiania dosypać więcej), sól i jajka. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno odchodzić od miski, ale być elastyczne, nie zbite. Miskę przykryć szmatką, odstawić na 30-60 minut do lodówki. Ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować okrąg. Rozwałkowane ciasto pociąć na 8 części i smarować powidłami. Zwijać rogaliki.
Piec na papierze lub macie po pieczenia w temperaturze 180C (termoobieg) 8-10minut, aż się lekko przyrumienią.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/09/rogaliki-drozdzowe-z-powidami.html