Wykonanie
Narew,
Orzechowo 2013WYŚWIETL POKAZ SLAJDÓW POBIERZ WSZYSTKIELato można spędzić przyjemnie nie tylko nad morzem czy w górach. Nasze Polskie
Rzeki też dostarczają wielu atrakcji.Czyż rzeka Narew nie jest piękna?. Właśnie wróciłam z kilkudniowego wypadu na
ryby. Był bardzo udany.Była
rybka smażona , grillowana , część powędrowała do słoików. Wiele też wróciło z powrotem do
rzeki. Największe okazy
leszczy, płotek,
krąpi pojechały z nami do domu. Wędkarze zapewne wiedzą jak działa adrenalina przy wyciąganiu 2-3 kg
leszcza. Nad Narwią spędzają czas całe rodziny. Dzieciaki się
kąpią , mamy odpoczywają, a tatusiowie wędkują. Wieczorem wszyscy razem grillują i bawią się.
Przepisy te znalazłam jakiś czas temu w internecie . Wypróbowałam je wielokrotnie i z małymi zmianami stosuje do dnia dzisiejszego.
Rybki po 14 dniach są idealne w smaku.Polecam.
Rybki w zalewie pomidorowej1 słoiczek
koncentratu pomidorowego3/4 szklanki
cukru2 łyżki
soli1/2 szklanki
octu 10%1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki ostrej
musztardy2 szklanki
wodyziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz mielonyPodane składniki wystarczą na 2 słoiki o pojemności 3/4 litra.Dwie szklanki
wody zagotować razem z
koncentratem pomidorowym. Dodać pozostałe składniki i ponownie zgotować. Gorącą zalewą zalać usmażone i ułożone w słoiku
ryby.Ja smażę
rybki na dobrze rozgrzanym
oleju, obtaczając je tylko delikatnie w samej
mące.Przed smażeniem oczyszczone
ryby solę i delikatnie oprószam
pieprze, pozostawiam je tak przygotowane na 1 godzinę w chłodnym miejscu, a
potem smażę.Do słoików nadają się zarówno
rybki mniejsze jak i duże pokrojone w odpowiednie kawałki, które łatwo umieścić w słoikach. Z ryb nie trzeba usuwać ości, same skruszeją i będą idealnie oddzielać się od
mięska.Oczywiście można dowolnie zmieniać ilość składników dostosowując je do własnego smaku.
Rybki w zalewie octowej1,2 l
wody1,1/5 szklanki
octu 10%1 mała
cebula1 łyżka
cukru1 płaska łyżka jarzynki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
maggiliść laurowykilka ziaren
ziela angielskiegopieprz w ziarnkach
mąka do obtoczenia ryb
olej do smażenia rybświeże
rybyCebulę pokroić w piórka, Zagotować
wodę z
przyprawami, wrzucić pokrojoną
cebulę,dodać
ocet. Całość gotować 3 minuty.
Ryby oczyścić, jeżeli są duże pokroić na kawałki, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie obtoczyć w
mące, usmażyć w dobrze rozgrzanym
oleju.Gorące układać w słoikach. Zalewać wrzącą zalewą i od razu zakręcać słoiki.Można też
ryby obtaczać w
mące,
jajku,
bułce tartej i dopiero smażyć.Najlepiej zalewać gorące
ryby, gorącą zalewą. Dzięki temu zalewa w słoiku będzie przeźroczysta, nie zmętnieje. Po 14 dniach
rybki są wspaniałe do zjedzenia.Podane składniki starczą na 4-5 słoiki 3/4 l.Pamiętajcie że ryb nie należy układać w słoiku zbyt ciasno.Już niedługo następny wypad na
ryby .https://www.facebook.com/anna.kozyra.710/media_set?set=a.668319249965581 . 1073741831.100003625371014&type=3#