Wykonanie
Moi
drodzy upieczcie dla swojego ukochanego tatusia wspaniały serniczek .Doskonały słodki prezent z okazji Dnia Ojca.Blacha 28/36Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki170 g
masła roślinnego4
żółtka1/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę ,
proszek do pieczenia,
cukier , wymieszać razem , dodać
masło i
żółtka . Widelcem rozgniataćwszystkie składniki aż się połączą, można też siekać nożem ale trwa to dłużej.
Potem zlepić ciasto w jedną kulę . Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem , wylepić kawałkamiciasta całe dno i cieniutko boki formy .Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i zapiec10- 15 minut w temp.180 st. C.Rada jeżeli ciasto nie chce się łatwo zlepić dodajcie łyżkę kwaśnej
śmietany.Ciasto będzie jeszcze bardziej kruche jeżeli dodacie do niego jedną łyżkę płaską
smalcu.Masa serowa:1 kg
sera białego tłustego mielonego2
jajka + 2
żółtka1 szklanka
cukruSok z cytryny około 3 łyżek1
budyń waniliowy lub łyżkę
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki kwaśnej
śmietany1
cukier waniliowySer zmiksować z
cukrem ,dodać
jaja i
żółtka, cały czas ubijać mikserem ,dodać pozostałe składniki i jeszcze trochę ubijać. Powstała masa serowa ma być kremowej konsystencji .Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto . Wstawić do piekarnika na 30 -40 minut i zapiec.Pozostałe
białka ubić z
cukrem(3/4 szklanki
cukru )na sztywną pianę dodając 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej lub
kisiel cytrynowy. Wyłożyć na podpieczony sernik posypać wiórkami kokosowymi lub kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika na 10- 15 minut .Piec w 180 st.C.Sernik można też polać
polewą czekoladową, Można też do
sera dodać pokrojone
brzoskwinie.Ciasto kroić po całkowitym wystygnięciu , najlepiej następnego dnia.Życzę smacznego!!!!