Wykonanie
Ostatnio miałam ochotę na zapiekankę z
makaronem.Wyszła smaczna. Może przypadnie komuś do gustu.Składniki (na 4 porcje):300 g
makaronu, u mnie małe muszelki,4 łyżki
oliwy z oliwek,2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,400 g
brokuła,1/2 łyżki włoskich
ziół,1 słoik grillowanej
papryki (465 g),1 łyżka
papryki słodkiej,200 g
sera feta,Ugotuj
makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Rozgrzej 2 łyżki
oliwy z oliwek w woku i usmaż
czosnek i
brokuł podzielony na różyczkiokoło 2 minut.Dodaj 2-3 łyżki
wody oraz
włoskie przyprawy i smażyć przez 3-4 minuty.Zrób
pure z
papryki, rozcieńcz sos z odrobiną
wody z gotowania
makaronu.
Makaron połącz z
papryką dopraw
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Włóż
makaron do naczynia żaroodpornego, ułóż
brokuły i na nie wyłóż
ser feta starty na tarce o grubych oczkach.Posyp
solą i
pieprzem do smaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.