ßßß Cookit - przepis na Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Żurek zawsze był moim ulubionym daniem świątecznym. Gości u nas nie tylko na Wielkanoc, ale robię go na wyjątkowe okazje. Prosty w wykonaniu a ilu ma amatorów wśród domowników, trudno zliczyć :)
1,5 l wywaru warzywnego
0,5 kg białej kiełbasy
250 g boczku wędzonego
0 , 5 l zakwasu
1 cebula
0,5 szkl. słodkiej śmietanki
3 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
Vegeta do smaku
5 jajek ugotowanych na twardo*
Wywar warzywny zagotowujemy, dodajemy kiełbasę (jeśli jest surowa). Gotujemy 5 minut i wyciągamy z wywaru. Studzimy i kroimy w kostkę. Ponownie dodajemy do wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojonym w kostkę boczkiem, całość dodajemy do wywaru oraz przyprawy - listek laurowy, ziele i rozgnieciony czosnek. Gotujemy 10 minut i dodajemy zakwas. Ilość wlanego zakwasu zależy od Was i Waszego smaku :) Dodajemy śmietankę, majeranek i przyprawiamy Vegetą do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
*Generalnie żurek podaje się z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na ćwiartki, lecz ja zawsze jajka kroję w kostkę i od razu dodaję do żurku.
Smacznego!
Współorganizatorem konkursu jest CupoNation,
strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/03/zurek-na-zakwasie.html