Wykonanie
Żurek zawsze był moim ulubionym daniem świątecznym. Gości u nas nie tylko na Wielkanoc, ale robię go na wyjątkowe okazje. Prosty w wykonaniu a ilu ma amatorów wśród domowników, trudno zliczyć :)1,5 l
wywaru warzywnego0,5 kg
białej kiełbasy250 g
boczku wędzonego0 , 5 l zakwasu1
cebula0,5 szkl. słodkiej
śmietanki3
listki laurowe3 ziarnka
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku1 łyżka
majerankuVegeta do smaku5
jajek ugotowanych na twardo*
Wywar warzywny zagotowujemy, dodajemy
kiełbasę (jeśli jest surowa). Gotujemy 5 minut i wyciągamy z
wywaru. Studzimy i kroimy w kostkę. Ponownie dodajemy do
wywaru.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojonym w kostkę
boczkiem, całość dodajemy do
wywaru oraz
przyprawy -
listek laurowy, ziele i rozgnieciony
czosnek. Gotujemy 10 minut i dodajemy zakwas. Ilość wlanego zakwasu zależy od Was i Waszego smaku :) Dodajemy
śmietankę,
majeranek i przyprawiamy
Vegetą do smaku. Zagotowujemy i gotowe.*Generalnie żurek podaje się z
jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na ćwiartki, lecz ja zawsze
jajka kroję w kostkę i od razu dodaję do
żurku.Smacznego!
Współorganizatorem konkursu jest CupoNation,strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl