ßßß Cookit - przepis na francuska zupa cebulowa

francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Jak wiadomo Francja słynie z niesamowitych kochanków, pocałunków i smacznej kuchni. Póki co, skupmy się na tym ostatnim. Bogactwo win, serów, słynne francuskie bagietki, croissanty oraz chociażby żabie udka rozpalają wyobraźnię smakową.
Co jakiś czas gotuję francuską zupę cebulową. Najlepsza jest zimą albo w chłodne jesienne dni ale nawet teraz, gdy jest ciepło za oknem zupa cebulowa smakuje bardzo dobrze. Eksperymentuję używając różnych rodzajów cebuli, czerwoną, czosnkową lub białą. Czasem zapiekam ją w cieście francuskim, innym razem podaję w chlebie. Dodaję różne wina, sery. Raz robię na pikantnie, raz łagodną. Wszystko zależy od mojego humoru i chęci.
Wczoraj właśnie popełniłam taką zupę. Nie kombinowałam bo czasu miałam nie wiele. Prosty przepis. Zupa gotowa w pół godziny. Pod warunkiem, że mamy wcześniej ugotowany rosół albo tak jak ja, zamrożony bulion w pudełeczkach.
Składniki:
2 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
bulion (około 1,5 litra)
szklanka wina białego półwytrawnego
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
starty żółty ser
klarowane masło
grzanki z chleba
Cebulę pokroiłam w piórka a czosnek drobno posiekałam. Roztopiłam masło i wrzuciłam cebulę z czosnkiem. Zostawiłam na malutkim ogniu, pod przykryciem. Co jakiś czas zaglądałam aby sprawdzić czy się nie przypala. Powinno dusić się około 15 minut. Gdy cebula zarumieniła się, dodałam cukier, mąkę, sól i pieprz. Wymieszałam i dolałam wino. Całość zagotowałam aby alkohol wyparował a został jedynie aromat wina. Na koniec wlałam bulion. Gdy czekałam aż zupa się ugotuje, na maśle podsmażyłam kosteczki z chleba. Do miseczki nalałam zupę, dodałam grzanki i żółty ser.
Zupa świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie. Zastanawia mnie jedynie czy oddech po takiej zupie nie zniechęca prawdziwych francuskich kochanków. No chyba, że jedzą razem z nami :)
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/04/francuska-zupa-cebulowa.html