ßßß
Składniki:boczek wędzony2 kiełbasy wędzone (u mnie surowa polska)liść laurowyziele angielskie4 ziemniaki3 jajkamały słoiczek chrzanuśmietana2 łyżki mąki
W garnku nastawiam wywar z boczku i kiełbasy. Po zagotowaniu dodaję liście i ziele. W osobnym garnku gotuję razem ziemniaki w łupinach i jajka. Gdy wywar zacznie ładnie pachnieć wędzonką (Remigiusz Rączka powiedziałby "wonio wędzonką") wyjmuję mięso i odstawiam do wystygnięcia. W miseczce mieszam śmietanę z mąką i chochelką gorącego wywaru. Wlewam do zupy i zagotowuję. Mięso i ugotowane jajka, kroję w kosteczkę i dodaję do reszty. Całość doprawiam chrzanem. Ja nie używałam soli ani pieprzu bo zupa była dobra ale każdy może sobie doprawić wg uznania. Ugotowane ziemniaki ugniotłam z łyżką masła na puree. Podałam je w osobnej misce aby każdy mógł sobie dodać do zupy. Na koniec posypałam koperkiem.Powiem tak, zupa idealnie nadawałaby się na święta wielkanocne ale na moim stole będzie gościć często. Tego jestem pewna.