Wykonanie
Kocham zupy. Szczególnie zimą. Gorąca zupa potrafi rozgrzać i ułatwia przetrwanie w mroźne dni. Do moich ulubionych należą pomidorowa, ogórkowa i barszczyk.Zupa pomidorowa
daje duże
pole do popisu. Latem robię ją ze świeżych
pomidorów, gdy ich smak jest najlepszy. Można zrobić zupę z
pomidorów z puszki. Słyszałam, że bardzo dobra jest na bazie
soku pomidorowego. Nie próbowałam ale potrafię sobie wyobrazić. Pasuje do nich
makaron i
ryż. Zależy od upodobania.Dzisiaj zupa z pieczonych
pomidorów i
papryki. Tak przygotowane warzywa nadają zupie całkiem inny smak.
Składniki:4 duże
pomidory1
czerwona papryka1
papryczka chiliwłoszczyzna na rosółporcja rosołowakość wołowa
liść laurowyziele angielskiesólpieprzcukierśmietanaświeża
bazyliaoliwa z oliwekPomidory i
papryki układam w brytfance, doprawiam
solą morską i polewam
oliwą z oliwek. Wkładam do pieca, nagrzanego do 160 stopni, na około 30 minut. Podglądam, aby skórka się zmarszczyła i lekko zarumieniła. Wyjmuję i obieram warzywa. Odstawiam do wystygnięcia.W garnku gotuję rosół z
włoszczyzny, kości i przypraw. Gdy
wywar nabierze odpowiedniego smaku, odcedzam.
Pomidory z
paprykami miksuję w blenderze na gładką masę i dodaję do czystego
wywaru. Doprawiam
cukrem. Całość gotuję jeszcze około 20 minut. Podaję w filiżankach, dekorując
bazylią.