Wykonanie
Już dosyć dawno temu nie robiliśmy w domu tych bułeczek, a są naprawdę świetne. Fajne, delikatne, idealne na śniadanie. Przepis podam z bloga rodzinnego .
Składniki:285g
mleka125g
wody3 łyżki
miodu1 duże
jajko2 łyżki
oleju z
orzechów laskowych/wloskich lub roztopionego
masła325g
mąki pszennej175g
mąki pszennej razowej80g
siemienia lnianego13g swiezych
drozdzy (1 1/3 lyzeczki instant)10g
soliSiemię lniane miele w mlynku (mozna recznym blenderem rowniez). W miseczce mieszam
mleko,
wode,
miod,
jajko i tluszcz. Do duzej miski wsypuje obie
maki i zmielone
siemie lniane, wkruszam
drozdze, mieszam, pozniej wsypuje sol. Plynne wlewam do suchych. Dokladnie polaczone skladniki wykladam z miski na
stol i zagniatam przez 10 minut. Kule ciasta umieszczam w misce i wcieplym miejscu zostawiam do fermentacji na 45minut. Ciasto wykladam znow na
stol i zagniatam przez 5 minut. Z powrotem wkladam do miski i pozwalam ciastu wyrosnac kolejne 45 minut. Później dziele na 10 czesci (89g) i z kazdej formuje okragla buleczke. Ukladam je na blasze i zostawiam do wrosniecia szczelnie okryte folia na 1 godzine w temp. 23C. Buleczki pieke z para w piecu rozgrzanym do 200C przez 20 minut.