Wykonanie
Bardzo zdrowe, mięciutkie bułeczki o wyrazistym smaku, który nadaje im
siemię lniane. Bardzo długo zachowują świeżość, a są tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :-). Gorąco polecam!Składniki na 16 bułeczek:125 - 180 ml
mleka125 ml
wody3 łyżki
miodu1 duże
jajko1,5 łyżki
masła, roztopionego (lub
oleju z
orzechów laskowych)2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej razowejpół szklanki ziarenek
siemienia lnianego (zmielonego w młynku do
kawy lub blenderem)1 łyżeczka
soli5 g
suszonych drożdży lub 10 g
drożdży świeżychNa wierzch:1
jajko2 łyżki
siemienia lnianego1 łyżka
makuMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Ukształtować bułeczki.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka
żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody, posypać posypać wymieszanymi ziarnami.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis Agusi z forum Cincin.