ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z siemieniem lnianym

Bułeczki z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Bardzo zdrowe, mięciutkie bułeczki o wyrazistym smaku, który nadaje im siemię lniane. Bardzo długo zachowują świeżość, a są tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :-). Gorąco polecam!
Składniki na 16 bułeczek:
125 - 180 ml mleka
125 ml wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1,5 łyżki masła, roztopionego (lub oleju z orzechów laskowych)
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
pół szklanki ziarenek siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy lub blenderem)
1 łyżeczka soli
5 g suszonych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka maku
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Ukształtować bułeczki.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis Agusi z forum Cincin.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-z-siemieniem-lnianym