ßßß Cookit - przepis na Babeczki z otrębami i bananami

Babeczki z otrębami i bananami

nazwa

Wykonanie

"At Christmas all roads lead home"
Marjorie Holmes
Lubię spacerować w zimie, śnieg skrzypi pod butami, mróz szczypie policzki. Zimno! Podziwiam biały krajobraz, ślizgam się na lodowych parkingach i marzę o gorącym kubku kawy, takim wielkim, z dużą ilością mleka i o czymś słodkim:]
Pachnące bananami i orzechami babeczki zawładnęły naszym popołudniem:) Przyznam, że byłam do nich dość sceptycznie nastawiona, nie przepadam za bananami, a otręby głównie dodaję do dań obiadowych, jednakże miło się pomyliłam. Babeczki nie były przesłodzone, a smak bananów idealnie współgrał z orzechami, natomiast otręby były lekko wyczuwalne.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia" (Gordon Ramsay), zastąpiłam jedynie płatki owsiane otrębami pszennymi, dodaję do akcji "Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę" (ankawell) oraz "Ciastka na jeden kęs" (Jak Po Maśle). Z podanych składników wyszło 11 babeczek.
Składniki :
100 g płatków owsianych (otręby pszenne)
200 g mąki pszenej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
Łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam)
1/4 łyżeczki soli
100 g jasnobrązowego cukru trzcinowego (ok. 75 g)
4 banany
Jajko
60 g masła
75 g orzechów włoskich
Płatki owsiane (otręby) dokładanie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Robimy wgłębienie w środku.
W innej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich rozbełtane jajko i rozpuszczone masło. Przekładamy do suchej mieszanki.
Wsypujemy posiekane orzechy. Mieszamy.
Blachę z 12 zagłębieniami do babeczek wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami, napełniamy ciastem i pieczemy 20-25 min. w 180 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/12/babeczki-z-otrebami-i-bananami.html