Wykonanie
Zawsze lubiłam
sery, w dzieciństwie szalałam za "tym z dziurami" i wyjadałam z opakowania trójkąciki
sera topionego, w domu myszkowałam za
białym serem, który przyrządzali Rodzice. Bez
wędliny mogłam się obyć tydzień, ale bez sera?! O nie, nie! I tak jest już do dziś, co prawda wybór
serów jest o wiele większy niż to co pamiętam z lat dziecięcych (i seropodobnych tworów-potworów), tym samym można przygotować z nich wiele smacznych potraw, takich jak chociażby ta, którą Wam dzisiaj prezentuję: chrupiące
pieczywo i ciągnący się
ser, do szczęścia nie potrzeba wiele:)
Chleb możecie zastąpić
bagietką lub
bułką. Przepis: źródło .
Składniki :2 1/2 łyżki
oliwy z oliwek16 kromek (ile się zmieści w naczyniu żaroodpornym, u mnie ok. 12)Kulka
mozzarelli2-3 ząbki
czosnku drobno posiekaneKilka ulubionych
oliwekPrzyprawy (
pieprz,
bazylia,
sól)Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, układamy pierwszą warstwę kromek, skrapiamy
oliwą, dodajemy
mozzarellę,
czosnek, doprawiamy.Układamy kolejną warstwę kromek i powtarzamy wszystkie czynności. Skrapiamy raz jeszcze
oliwą.Zapiekamy 10 minut w 220 st.Podajemy z
oliwkami.Smacznego!