Wykonanie
Kilka dni temu usłyszałam historię pewnego mężczyzny, który chciał z żoną wyjechać na wakacje. Wykupił wycieczkę do Tunezji. Niestety rozpętała się tam jaśminowa rewolucja, więc oboje stwierdzili, że nie ma sensu ryzykować i udali się do biura, aby dokonać zamiany na inny, spokojniejszy region. Pani poleciła im Egipt:)W poniższym przepisie zaskoczył mnie smak sosu
serowego, ogólnie w mojej kuchni królują sosy, których bazą jest
pomidor, więc była to miła odmiana. Jedynym minusem dania jest
ser, który szybko zasycha i trzeba od razu po zjedzeniu, zalać
wodą (albo najlepiej umyć) wszystkie garnki/talerze/sztućce, które miały z nim kontakt. Ja przeoczyłam, na swoje nieszczęście, drewnianą łyżkę:/ Przepis pochodzi ze strony Pychotka .
Składniki:30 dag
drobiowej kiełbasy3
papryki (po jednej z każdego koloru)6 ząbków
czosnkuSzklanka
bulionu warzywnego (spokojnie można dać 1/2 i w razie potrzeby dolewać)5 dag
mozzarelli (dałam całą kulkę)
Makaron penne2 łyżki tartego
parmezanu (dałam dwie garście startej goudy)
Przyprawy (
pieprz,
papryka słodka)
Kiełbasę,
paprykę i
czosnek kroimy.Na patelni podsmażamy
kiełbasę, następnie przekładamy ją do rondelka.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy
paprykę, dodajemy
czosnek, chwilę smażymy i przekładamy do
kiełbasy.
Kiełbasę z
papryką i
czosnkiem zalewamy
bulionem, przyprawiamy, dodajemy
mozzarellę i gotujemy 30 minut (u mnie 15 minut). Pod koniec wrzucamy tarty
ser i czekamy, aż się rozpuści.Gotujemy
makaron, odcedzamy i polewamy go sosem z
kiełbasą.Smacznego!